Gigantisk revne i Antarktis ishyllestråler fremskridt i glaciologi

En massiv revne i Antarktis fjerde største ishylde er steget frem med mindst 10 kilometer siden begyndelsen af ​​januar. Forskere, der har overvåget 175 kilometer riftet i Larsen C ishylde, siger, at det kunne nå havet inden for få uger eller måneder, Frigive et isbjerg to gange Luxembourgs størrelse i Weddellhavet.

Situationen for Larsen C er et andet tegn på, at global opvarmning er destabiliserende is langs den østlige Antarktishalvø og hæver havets niveau. Men forskernes undersøgelser af riftet belyser også, hvor langt glaciologien er kommet siden ishyllens nordlige søskende: Larsen A 1995 og Larsen B i 2002, der besatte separate embayments længere ud langs halvøen.

‘Larsen B var et vendepunkt i vores forståelse’, siger Ala Khazendar, en geofysiker på NASAs Jet Propulsion Laboratory i Pasadena, Californien. ‘Det var den største sammenbrud af sin art indtil da, og det tjente til at vise, hvordan Ishyller regulerer isens bevægelse fra det indre af isen til havet. ‘

I årtier på forhånd havde forskere diskuteret, i hvilket omfang ishyller støder på gletsjere på land, der optræder som kurve, der sætter landets is uundgåelige march til havet. Den sene Bob Thomas, en NASA-glaciolog, der hjalp med at popularisere ideen, gik så Langt for at uncork en flaske vin og hælde noget ud for at demonstrere effekten under hans samtaler.

Satellitdata indsamlet efter at Larsen B kollapserede stort set afgjort debatten1, 2. Den hastighed, hvorpå gletsjere forbundet med Larsen A og B strømmede til havet, steg med op til en faktor otte, efter at ishyllerne blev opdelt, siger Eric Rignot, en glaciolog ved University of California, Irvine. ‘Nogle af [gletsjere] har bremset lidt, men de flyder stadig fem gange hurtigere end før,’ bemærker han. Khazendar og hans kolleger har også konstateret, at to gletschere, der flyder ind i Larsen B, begyndte at accelerere før sammenbruddet, da ishyllen svækkede.

Siden Larsen B ’s sammenbrud har islagsmodellerne tweaked deres simuleringer for bedre at reflektere de kræfter, der kører glacial flow og for at hjælpe med at kvantificere denne korkende effekt, der styrker tilliden om, at begrænsede observationer fra Larsens ishylder kunne anvendes mere bredt.

Forskere ser nu tilbage til Larsen A og B’s historie (se ‘Sprængning’) for at forstå, hvad fremtiden kan have for Larsen C, der dækker 50.000 kvadratkilometer med is parajumpers jakker op til 350 meter tykt. Mange frygter, at den ekspanderende revne er et tegn på, at Larsen C er begyndt et langt fald, der uundgåeligt vil ende i dets samlede sammenbrud. Hvor hurtigt det kunne komme efter isbjerget går i stykker er et åbent spørgsmål.

StødbølgerEn konsekvens af et sammenbrud kan mærkes langt ud over Antarktis. Gletscherne, der strømmer ind i Larsen C, indeholder nok vand til at hæve det globale havniveau med omkring en centimeter, og de vil sandsynligvis strømme hurtigere til havet i mangel af en ishylde. Til sammenligning stiger det globale havniveau med ca. 3 millimeter om året, og en nylig undersøgelse anslår, at en tredjedel af det kommer fra istab i Antarktis og Grønland3.

Satellitbilleder viser, at Larsen C er faldet siden 1980’erne, og radarmålinger tyder på, at isen også tynder, fortæller Rignot. Forskere har også set smeltevand damme danner på ishylderets overflade4; de samme former for damme forhøjede sandsynligvis Larsen B’s opløsning ved at udskære huller i isen og ekspandere revner.

Isarket er til en vis grad beskyttet mod hurtig sammenbrud med gunstig havbundsgeometri. parajumpers jakke long bear Et par undervandsskårer, der omgiver Larsen C, skaber friktion, som bremser isstrømmen til havet.

Men parallellerne med Larsen B’s fald er slående, siger Adrian Luckman, en glaciolog ved Swansea University, Storbritannien, som leder et hold, der har overvåget Larsen C-isbryderen i flere år. Larsen B oplevede en stor isfjeldskalvebegivenhed i 1995, efterfulgt af gradvis tilbagetrækning og derefter fuldstændig sammenbrud syv år senere. Larsen C kan følge et lignende mønster, siger han, selvom det ikke er klart, hvor hurtigt sammenbruddet kan følge den forestående kalvende begivenhed.

For tiden er forskerne ivrig efter at se det ekspanderende isskift. Chris Borstad, geofysiker ved Universitetscentret på Svalbard, Norge, er især interesseret i Larsen C ’s ’suturzones’ områder, hvor is isen strømmer fra land og fusioner. Isen er blødere i disse områder, som ofte holdes sammen af Is, der fryser nedenunder.

Snesevis af betydelige revner løber ind i en af ​​disse zoner på Larsen C, og så stopper, siger han. Den nuværende revne var blandt dem, men den brød på en eller anden måde igennem i 2014 og har fortsat med at udvide siden da. Det er ikke klart, hvorfor revnen gjorde det gennem blødisen, og om andre rift følger efter i de kommende år.

‘Vi ved ikke hvorfor, men der er noget meget effektivt om disse grænser for at stoppe revner, og det kan være nøglen,’ siger Borstad. ‘For at besvare det spørgsmål må vi virkelig komme ud der i feltet.’

Billedet ovenfor og billedteksten er noget vildledende. parajumpers jakke long bear Den indlysende ‘revne’ i midten af ​​billedet, der deler de lilla og rosa områder, er ikke sprængen i Larsen C ishylde, men mere eller mindre kællefronten: på højre havsis på venstre ishylde. parajumpers new denali jakke Sprækket er dog synligt, selv om det i et tidligere stadium (billedet er fra august 2016), der starter fra den blomstrende ø (Gipps Ice Rise), der løber hen i øverste venstre hjørne.